Om att identifiera huruvida ett e-postmeddelande är från Amazon

I e-postmeddelanden, sms och telefonsamtal från Amazon ombes du aldrig att lämna ut dina personuppgifter. Här kommer några användbara tips för varje typ av kontakt. De hjälper dig att fastställa om det är Amazon som kontaktar dig samt hur du anmäler kontakten om det inte är det.

Kommunikation via:

Hur vet jag om ett e-postmeddelande är från Amazon?

Om du får ett e-postmeddelande som påstår sig vara från Amazon, men du misstänker att det handlar om förfalskning eller nätfiske, kan du hålla utkik efter följande saker:

  • Bedrägliga e-postmeddelanden är skapade att se ut som om de kommer från Amazon, men e-postdomänen kan aldrig dupliceras. E-postdomänen är den uppsättning bokstäver som placeras efter @ i en e-postadress, t.ex. xxxxx@amazon.se. Du kan se e-postdomänen genom att klicka på avsändarens namn i avsnittet "Från" i e-postmeddelandet. Då visas den fullständiga e-postadressen som avsändaren använder.

Observera: Amazon.se skickar endast e-post från domänen @amazon.se (t.ex. shipment-tracking@amazon.se, auto-confirm@amazon.se, no-reply@amazon.se). Om du köper från en annan internationell webbplats från Amazon kommer e-postdomänen att återspegla domänen du köper från (t.ex. använder Amazon.co.uk alltid e-postdomänen @amazon.co.uk).

Om e-postmeddelandet inte använder någon av dessa domäner har det inte skickats av Amazon.

  • Amazon kommer aldrig att be om personuppgifter via e-post.
  • Amazon kommer aldrig att begära att du uppdaterar betalningsuppgifter via en länk i e-postmeddelandet. Istället inkluderar vi instruktioner om hur du verifierar dina kontouppgifter, bland annat betalningsalternativ, på webbplatsen Amazon.se..

Observera: Gå till Ditt konto och klicka på knappen Betalningsalternativ. Om du inte uppmanas att uppdatera betalningsmetoden på denna sida kommer meddelandet inte från Amazon. Riktiga Amazon-webbplatser har en punkt före "amazon.se" såsom http://"någonting".amazon.se (vanligtvis "www"): till exempel är Amazon Pay https://pay.amazon.se/ Vi skickar aldrig e-postmeddelanden med länkar till en ip-adress (en sträng av nummer), till exempel http://123.456.789.123/amazon.se/.

Rapportera nätfiske eller ett förfalskat e-postmeddelande: Om du misstänker nätfiske eller ett förfalskat e-postmeddelande går du till

Tillbaka till början

Hur vet jag om ett telefonsamtal är från Amazon?

Om du får ett misstänkt telefonsamtal som påstår sig vara från Amazon kan du hålla utkik efter följande saker:

  • Amazon kommer aldrig att be om en betalning eller erbjuda dig en återbetalning som du inte förväntar dig.
  • Amazon kommer aldrig att be dig att göra en betalning utanför vår webbplats (t.ex. via banköverföring, e-post med kreditkortsuppgifter, dela presentkortsuppgifter via telefon osv.).
  • Amazon kommer aldrig att be dig om fjärråtkomst till din enhet, t.ex. genom att be dig installera en app.
Dela inte dina personuppgifter och avsluta samtalet omedelbart.

Rapportera ett nätfiskesamtal: Om du får ett sådant samtal kan du rapportera det som nätfiske till din lokala polisstation.

Tillbaka till början

Hur vet jag om ett sms är från Amazon?

Om du får ett misstänkt sms som påstår sig vara från Amazon (vilket ibland kallas Smishing) kan du hålla utkik efter följande saker:

  • Smishing-bedrägerier blir alltmer avancerade: Bedrägliga meddelanden kan infogas i en tråd med riktiga meddelanden som du kan ha fått från Amazon.
  • I bedrägliga sms står det ofta att det finns ett problem med ditt konto. Du ombes att dela känsliga uppgifter såsom lösenord eller så meddelas du om att du ska få en återbetalning. Amazon kommer aldrig att be om ditt lösenord eller dina personuppgifter via sms.
  • Amazon kommer aldrig att be om dina personuppgifter eller be dig att göra en betalning utanför vår webbplats (t.ex. via banköverföring, e-post med kreditkortsuppgifter osv.). Amazon kommer aldrig att be dig om fjärråtkomst till din enhet, t.ex. genom att be dig installera en app.
Om ett sms verkar misstänkt: Klicka varken på några länkar eller ring några nummer som anges i meddelandet.

Rapportera ett nätfiske-sms: Om du får ett sådant sms kan du rapportera det som nätfiske till din lokala polisstation.

Om du har klickat på ett e-postmeddelande eller sms som är förfalskat eller nätfiske och känner dig orolig över dina kontouppgifter, vänligen besök Skydda ditt konto för hjälp. Detsamma gäller om du har delat dina personuppgifter under ett nätfiskesamtal.

Tillbaka till början

Var den här informationen hjälpsam?

Tack för din feedback.

Välj det som bäst beskriver informationen:

Tack! Även om vi inte kan svara direkt på din feedback använder vi den här informationen för att förbättra vår onlinehjälp.